Rólunk

 

Kedves Betegünk!

A Debrecen Egyetem Onkológiai Klinika két osztálya az Onkológiai és a Sugárterápiás osztály egyaránt elsődleges feladatának tekinti a rosszindulatú daganatos betegek gyógyítását, kezelését, panaszaik enyhítését. Teszik ezt azzal a világos tudattal, hogy integráns részei annak az interdiszciplináris csapatnak, amely minden egyes beteg diagnózisa és kezelése mögött áll. A terápia nem nélkülözheti a sugárterápia kivételes precizitását és technikai ismereteit, sem az onkológus kiterjedt egészség-tudományi ismereteit, előre tervezését és a beteg ember és családja melletti kitartását.

 

Az onkológiát egyszerre jellemzi a biztonság, a stabilitás és a folyamatos útkeresés, a változás – az állandóság és a változás együttes jelenlétében kell élnünk! Az onkológia gyorsan fejlődő tudomány, napról napra jelennek meg új eredmények. Mi magunk is aktívan részt veszünk az új terápiák kutatásában, a Magyarországon elérhető klinikai vizsgálatok nagy része centrumunkban hozzáférhető a páciensek számára. Az új eredményeket folyamatosan építjük be terápiás fegyvertárunkba, melyek így folyamatosan változnak. Másfelől igyekszünk csak a tudományos bizonyítékokkal jól körülbástyázott, ismert hatékonyságú kezeléseket ajánlani betegeinknek. A protokollizált, minőségbiztosított működés igénye ellenére minden onkológia kezelési terv teljesen individualizált, személyre szabott, alkalmazkodik az egyedi különbségekhez.

 

Kedves Betegünk! Mivel az Ön számára készített kezelési terv egyedi, kérjük, bátorítjuk, hogy amikor kezelőorvosaival találkozik, pontról pontra beszélgesse végig a diagnózist, a kezelési tervet! Beszélgessék végig az alkalmazott protokollt, a kezelés tartamát, gyakoriságát, várható mellékhatásait, az ellenőrzések, kontrollvizsgálatok módját, gyakoriságát. Kérdezzék meg, lehetőség van-e az alternatív kezelésekre, részt vehetnek-e klinikai (gyógyszer és egyéb) vizsgálatokban, hiszen ezáltal önmaguk számára a hagyományos kezelések mellett új kezelési lehetőségeket is teremtenek és másokon is segítenek! Javasoljuk, ha idejük engedi, vegyenek részt a betegprogramokon, hiszen a közös tapasztalatok segítik a gyógyulást!

 

A daganatos betegek és a gyógyító közösség kapcsolata hosszútávú, akár évtizedekre is szólhat. Az Onkológiai Klinika munkatársai a magunk részéről segítik a gyógyulás, a rehabilitáció sokszor egyáltalán nem könnyű útján való előrehaladást!

 

Köszönti: Dr Horváth Zsolt

klinikaigazgató