Köszöntő

A Tanszékvezető köszöntője 
 
Szeretettel üdvözlöm mindazokat, akik érdeklődnek klinikánk sokszínű munkája iránt, akár betegként, akár hozzátartozóként, akár laikus vagy szakmai érdeklődőként.
 
A fejlett országokban, ahová hazánk is tartozik, a rosszindulatú betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé kerültek az utóbbi évtizedek során. Szándékosan használom a krónikus betegség kifejezést, hiszen napjainkban már igencsak elavult szemléletet tükrözne az a régebben gyakran hallott kijelentés, hogy akinél daganatot, „rákos megbetegedést” diagnosztizálnak, az menthetetlen beteg.
 
Az orvostudomány és technika fejlődésének köszönhetően az elmúlt időszakban az onkológia területén különösen nagy változások történtek. A gyógyszeres terápia, ezen belül is a célzott, úgynevezett biológiai terápiák majd jelenleg az immunterápiák bevezetése, a sugárterápiás beavatkozások egyre célzottabbá válása, a sebészi technikák finomodása együttesen vezettek ahhoz, hogy ma már a daganatos betegek mind nagyobb hányada válik véglegesen gyógyulttá, sokan tartósan betegségmentessé, vagy előrehaladott, áttétes daganat esetén krónikus beteggé.
Ahhoz, hogy a daganatellenes küzdelem során a legoptimálisabb, maximális eredményt érhessük el, nagyon sok ember összehangolt, precíz munkájára és tapasztalatára van szükség. Ezt a munkát az ún. multidisciplinaris (sok szakmára épülő) onko-team hangolja össze. Ez egy olyan csapat, amelyben tapasztalt onkológus szakorvosok, sebész, sugárterápiás, patológus, radiológus szakorvosok együttesen adnak javaslatot minden egyes daganattal diagnosztizált beteg kezelésére, ideértve a kezelés optimális sorrendjét, és az egyes kezelési modalitások fajtáját . Ehhez nagyon fontos ismerni a daganat típusát, altípusát, kiterjedtségét, de ugyanígy a beteg egyéni jellemzőit, társbetegségeit, igényeit, kívánságait is. Ettől válik a kezelés egyénre szabottá.
 
A DE ÁOK Onkológiai Tanszék daganattípusonként több onko-team ülést is koordinál, valamennyi heti rendszerességgel zajlik. A betegek kezelési tervét/javaslatát a hazai és az aktuális európai irányelvekkel összhangban alkotjuk meg. A betegek kezelését a legmagasabb szintű minőségbiztosítási elvek  mellett végezzük.
 
A tanszéken számos nemzetközi klinikai vizsgálat is zajlik. Ezek keretén belül betegeinknek lehetőségük nyílik új, innovatív, még nem finanszírozott, gyógyszeres kezelések elérésére illetve a daganat molekuláris patológiai eltéréseinek térítésmentes vizsgálatára. Bizonyos daganattípusok esetén kifejezetten törekszünk arra, hogy a betegek klinikai vizsgálatokba kerülhessenek be, elsősorban ott, ahol nincs hatékony standard kezelés. E célból a többi hazai onkológiai centrummal is szoros kapcsolatban állunk, betegeinket informáljuk a vizsgálati lehetőségekről.
 
A daganatellenes terápia mellett nagyon nagy jelentősége van a gyógyult betegek gondozásának is. Erre szervezett előjegyzéses rendszer révén szintén lehetőséget biztosít klinikánk.
 
A testi tünetek mellett a lelkiállapot, a lelki egészség szintje is döntő jelentőséggel bír a daganatellenes küzdelem során. A DE KK Onkológiai Klinika onkopszichológisa csapata pszichiáter szakorvos és pszichológus szakemberek irányításával  számos lehetőséget kínál a lelki egészség állapotának felmérésére, megőrzésére vagy kezelésére.
 
2013 tavasza óta működik Klinikánk alapítványa, a „Debreceni Onkológiai Betegekért Alapítvány”. Célja a betegellátás eredményességének és minőségének további javítása és a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos kutatások támogatása. Az alapítvány mindennemű anyagi vagy önkéntes támogatást fogad, mely a fenti célok elérését segíti.
 
Üdvözlettel:
Dr. Kocsis Judit Ph.D. Med. Habil
tanszékvezető egyetemi docens